Uchovávání a skladování rybích filet či porcí

Jak už každý víme, tak nejchutnější ryba je ta, která se zpracuje ihned po jejím ulovení. Proto opravdu čerstvé ryby najdeme v těch nejluxusnějších restaurací. Ne vždy a ne každý má ovšem možnost se dostat k rybě ihned po ulovení, a když už ano, tak ji zkrátka potřebuje zamrazit a uchovat na pozdější chvíle.

Čerstvé ryby

Jak už každý víme, tak nejchutnější ryba je ta, která se zpracuje ihned po jejím ulovení. Proto opravdu čerstvé ryby najdeme v těch nejluxusnějších restaurací. Ne vždy a ne každý má ovšem možnost se dostat k rybě ihned po ulovení, a když už ano, tak ji zkrátka potřebuje zamrazit a uchovat na pozdější chvíle. Proto je nyní na místě řešit otázku ohledně skladování rybího masa.  V dnešní době existuje nepřeberné množství chladicích boxů, agregátů a většinou také máme snadnou dostupnost k ledu a tak by samotné uchování ryby neměl být problém.

Je potřeba ovšem dodržovat několik zásad, které si v následujících řádcích řekneme. Za prvé je nezbytně nutné co nejméně a co možná nejrychleji s rybím masem manipulovat. Samo o sobě maso z ryby je totiž velmi jemné a tak destrukční procesy v tkáních rybího masa mohou nastat již od prvních hodin. S vyšší teplotou se nástup ještě zrychluje. Rybu nebo rybí maso je proto vždy dobré co nejdříve uložit do chladu. K tomu nám mohou pomoci taky termoporty, které disponují namraženými destičkami nebo nádoby s ledem, či transportní ledničky.

Chlazení rybího masa

V případě samotného chlazení, je dobré dodržovat stálou teplotu, která by se měla pohybovat od 0 až do 2 stupňů Celsia. Opravdu pečlivě umyté a vysušené rybí maso zabalíme do folie, nádoby. Je nutné zamezit tomu, aby nám ryby v prostoru pro chlazení neosychaly. Bez větší ztráty kvality takto můžeme uchovat rybí maso v lednici dva dny.

Mražení rybího masa

Pokud nám podmínky, čas či jiné věci neumožňují ryby zachovat pouze v zchlazeném stavu, potom musíme přejít ke zmražení.  Opět platí, že ryby musí být naporcované, dokonalé očištěné a osušené. Poté je můžeme zabalit například do mikrotenové nebo smršťovací folie. Je také nutné pamatovat na to, že bychom jednotlivé kousky rybího masa měly zamrazovat zvlášť, tak aby nedošlo k situaci, že nám například dva rybí filety přimrznou k sobě. Potom je nutné ryby zamrazit co nejrychleji. V dnešní době lze na mrazáku nastavit intenzivní mód mrazení, který ze začátku vřele doporučuji využít.  Takto precizně zamražené rybí maso neztratí příliš na kvalitě až po dobu tří týdnů. Přibývající čas se samozřejmě na rybím masu projeví a maso nám začne ztrácet na kvalitě. Obecně je doporučováno uchovávat zamražené ryby po dobu maximálně třech měsíců.

Rozmrazování rybího masa

Následuje další zásadní věc a tou je šetrné rozmrazování rybího masa. Naprosto nejideálnějším řešením je nechat zmrazenou rybu volně roztávat v lednici. Potom bychom měli přejít ke kroku, že ji vnoříme do studené vody. Rozhodně se vyvarujte polévání rybího masa horkou vodou, ohřívání v mikrovlnné troubě a podobně. Všechny tyto postupy naprosto zničí kvalitu rybího masa.

Připojené obrázky

Zděněk Řeřucha Šéfredaktor Zachytame.cz

Sdílet tento článek

Inzerovat zde

Komentáře Uchovávání a skladování rybích filet či porcí

Zatím nebyl vložen žádný komentář. Buďte první!

Vložit první komentář