Preparace ryb v jednoduchosti

Článek, který se bude hodit pro ty, co ještě žádnou rybu nepreparovali. Jedná se vlastně o nejjednodušší možný způsob preparace ryb.

Tak jako je to u všeho i v případě preparace ryb nejdříve doporučuji začít od nějaké menší ryby, abyste si vyzkoušeli samotný postup a potom mohli být připraveni a dostatečně obeznámení s návodem pro preparaci vaší budoucí trofeje. Pokud ovšem do toho jdete rovnou po hlavě a to ihned s trofejí, potom vám to nemohu mít za zlé, jelikož i já tak zkrátka začal a dříve jsem žádné testování neprováděl.

Nic méně nezdržujme to a pojďme rovnou k věci. Jedním z prvních předpokladů je mít daný úlovek. Domů jsme si tedy odvezli například štiku, sumce nebo candáta. Rybu usmrtíme obvyklým způsobem a poté uřízneme její hlavu a to zhruba pět centimetrů za žaberními oblouky. Prsní ploutve na rybě ponecháme a neodřezáváme.

Jakmile je hlava oddělena od těla, potom na nás čeká odřezání a vydlabání masa ze zadní části hlavy. Na tomto kroku si opravdu dejte záležet, dělejte to precizně a neporušte kůži ani ploutve ryby. Potom co máme hotovo, tak velmi důkladně hlavu umyjeme. Následuje připojení hlavy k prknu ze dřeva. Hlavu na dřevěné ploché prkno přibijeme pomocí několika hřebíků. Rozmístění hřebíku je následující: jeden hřebík je dobré použít na hřbetní část rybí hlavy, dalším propíchneme skřele a třetí hřebík využijeme zespodu rybí hlavy.  Je nutné pamatovat na to, aby byla hlava vždy kolmo postavena. Tlamu samotné ryby, které se teď věnujeme, poté rozevřeme pomocí dřívka odpovídající velikosti. Úhel rozevření tlamy by měl každý udělat podle své vlastní představy. Někdo nechává ústa jen lehce pootevřená v tak zvaném přirozeném tvaru, někdo naopak tlamu ryby otvírá co nejvíce. Udělejte to hlavně tak, aby se vám to líbilo. Samotné dřívko potom je nutné jednou stranou zapřít o horní kartáč zubů a druhým koncem dřívka za jazyk ryby.  Pokud se to budete snažit realizovat jinak a to například tak, že spodní konec dřívka zapřete za dolní kost čelisti, tak vám to ve většině případů nebude moc dobře fungovat. Žábra budou taková napůl napnutá a výsledný dojem nebude tak dokonalý.

Následuje ponoření prkénka s hlavou do technického nebo denaturovaného lihu, který většinou ještě zředíme v poměru 1 ku 1 s vodou. Líh je nutný z toho důvodu, aby odstranil přebytečné bakterie a udělal náš preparát sterilní. Noa aby se líh dostal opravdu všude, tak jsme na začátku zbavovali hlavu masa a to opravdu důkladně.  Nyní jsme ve fázi, kdy nemusíme nic dělat a pouze necháváme hlavu s prknem odležet asi týden v kýblu nebo nějaké nádobě s technickým nebo denaturovaným lihem.

Jakmile nám týden uplynul, potom hlavu s prknem z kýblu vyděláme. Roztok, který nám v kýblu zůstal, můžeme využít i pro další preparaci, nic méně pokud líh máme v kýblu již delší dobu, tak už se to nevyplácí. Hlavu s prknem necháme jednoduše okapat a provedeme kontrolu, zdali všechno vypadá, tak jak si sami přejeme. Následuje přidělání prsních ploutví pomocí malých špendlíků k prknu. A konečně se nám náš výtvor začíná krásně rýsovat.  Dále následuje oschnutí a vysušení hlavy. Je dobré tedy prkno s hlavou umístit do takových prostorů, kde je teplo, ale zároveň také průvan. Musíme ovšem myslet i na to, že v tomto procesu bude extrémně vyzařovat svoji nemilou vůni líh a tak je dobré také hlavu umístit do prostoru, kde moc neprocházíme a netrávíme čas. Samotný proces schnutí potom obvykle trvá pár dní.

Potom co je hlava dokonale suchá, se můžeme zaměřit na dekoraci, což mě osobně baví asi nejvíce. Je nutné mít tedy doma zásobu temperových barviček.  S barvami je nutné pracovat jemně, s citem a zbytečně se neunáhlit. Popíšu vám, jakým způsobem to dělám já. Nejprve je nutné nanést zředěnou bělobu a rozetřít do ztracena ze spodní strany na skřele. V případě, že chceme také nanést barvu na tmavé části rybí hlavy, můžeme to udělat. Většinou to ovšem není nutné, jelikož tmavé partie rybí hlavy neztratí v celém procesu barvu. Navíc je nutné myslet také na to, že rybí hlava by měla vypadat co nejvíce přirozeně a tak záleží především na našem citu. Lepší je to nepřeplácat, než zběsile malovat a později toho litovat.

Potom co jsme dobarvili, můžeme přemýšlet nad tím, zdali ponechat přirozené nebo použít umělé oči. Umělé oči lze vyrobit z korálků a nabarvit nebo je objednat na internetu. Já ovšem většinou nechávám ty přirozené, jelikož se mi líbí více.

A teď se dostáváme ke konečně části preparace. Celý povrch preparátu je nutné nalakovat a já za nejlepší variantu považuji lesklý lak. Vezmeme tedy malý štěteček, jelikož se s ním dostaneme všude, například i do tlamy nebo mezižeberních oblouků. Lakem, který jsme použili na rybí hlavu, také nalakujeme dřevěnou podložku. Dřevěná podložka by měla být nejlépe z borovice, smrku, ale nabízí se použít i dřevo z břízy. Dřevěnou podložku je nutné důkladně seříznout pod úhlem čtyřiceti pěti stupňů a následně jednu ze stran ošmirglovat a nalakovat. Poté na druhou stranu nám zbývá přidat poutku, které do dřeva natlučeme a ještě vyvrtáme celkem dva otvory, které budou sloužit pro šrouby. Tyto otvory by měly být pod sebou, tak aby pořádně držely hlavu na vyrobené podložce. Měly by být dlouhé tak, aby nepřečnívali dutinu hlavy, když samotnou hlavu přiložíme k vyrobené podložce.

Dostáváme se do fáze, kdy bude nutné připevnit hlavu k podložce. Využijeme tedy šroubky, které zašroubujeme do vytvořených otvorů a následně pro větší jistotu ještě zakápneme lepidlem. Následuje vyplnění hlavové dutiny plastelínou, můžete použít i polystyren pokud budete natolik šikovný, že si vyřežete dokonalý tvar, který bude sedět. Plastelína je ovšem jednodušší varianta a řekl bych i efektivnější, jelikož se jedná o velmi vhodný materiál pro zavedení šroubů. Poté co jsme hlavu vyplnili plastelínou, tak plastelínu také zarovnáme.  Nyní nám zbývá jen vtlačit do plastelíny šrouby a pohrát si s hlavou, tak aby byla v rovné poloze.

Tento návod rozhodně není z profesionální kuchyně lidí, kteří se preparováním rybích trofejí živí. Nic méně, díky tomuto návodu ušetříte a navíc, získáte k následnému výrobku mnohem užší vztah než v případě, kdy byste si ho nechali vyrobit u profesionála a museli za něj zaplatit veliké peníze.

Připojené obrázky

Zděněk Řeřucha Šéfredaktor Zachytame.cz

Sdílet tento článek

Inzerovat zde

Komentáře Preparace ryb v jednoduchosti

Zatím nebyl vložen žádný komentář. Buďte první!

Vložit první komentář