Není těsto jako těsto

Když rybář mluví o těstě, není to úplně to samé, jako když o něm mluví kuchařka nebo kuchař. Sice se také vaří a má většinou i podobnou konzistenci, je ale určeno přece jen k trochu jinému účelu.

Když rybář mluví o těstě, není to úplně to samé, jako když o něm mluví kuchařka nebo kuchař. Sice se také vaří a má většinou i podobnou konzistenci, je ale určeno přece jen k trochu jinému účelu. Těsto slouží především jako nástraha na háček, lze s ním ale i zakrmit nebo ho použít jako významnou složku krmné směsi. Připravit takové těsto, které bude rybám opravdu chutnat a zláká je k záběru, to není tak obtížné, jak by se na první pohled mohlo zdát...

Úplně nejjednodušší krupicové těsto

Na tomhle jednoduchém a přitom velmi účinném těstě jsem jako kluk začínal - a určitě nás takových bylo víc. Příprava není složitá, těsto je trvanlivé a milují ho hlavně kaprovité ryby. Od jara do konce léta je prostě nedostižné a vyrobíme ho během chvilky, navíc opravdu za pár korun. Konzistenci lze upravit, všeobecně se ale nejlépe hodí na stojaté a mírně táhnoucí revíry, lze s ním chytat na plavanou i na položenou.

Postup přípravy je následující:

  • Krupici vsypeme do vlažného mléka a přivedeme k varu
  • Stále mícháme a přisypeme hrubou mouku v takovém množství, abychom dosáhli požadované konzistence
  • Do těsta můžeme přidat špetku soli nebo naopak cukr a vanilku
  • Chceme-li mít těsto barevné, použijeme potravinářské barvivo, stačí opravdu málo, nejlépe žluté nebo oranžové

Tajemné rodinné recepty

Dříve mnozí rybáři recepty na to své ,,zaručeně nejlepší těsto,“ občas i pečlivě tajili, dnes tomu tak už ve většině případů není. Recepty na "zázračná těsta" najdeme hojně na internetu i v rybářských časopisech. Navíc je možné si hotová těsta koupit už připravené, podle návodu potom jen přidáme vodu nebo mléko a povaříme nebo zamícháme. V zásadě je otázkou, kdy zůstat u jednoho druhu těsta nebo nabídku obměňovat. Pokud ryby spolehlivě přijímají osvědčenou recepturu, není ke změně důvod, ovšem může se stát, že s pokročilou roční dobou budou účinnější těsta s odlišným složením, potom se nebojme přizpůsobit nebo občas i trochu experimentovat.

Co do těsta můžeme přidat

Pro zlepšení přitažlivosti se do těsta přidávají občas aromatické látky, které ryby ucítí i na velkou vzdálenost a které je mají přivábit. Z přírodních látek je to například vařené konopné semínko, anýz a rybí moučka, ptačí zob, sezam, snadno dostupný je i vanilkový cukr a anýzová nebo rumová příchuť, případně sušená nebo čerstvá vejce. Speciální tekuté přísady, které seženeme v rybářských prodejnách, si můžeme vybrat ze širokého sortimentu atraktantů, dipů a aktivátorů.

Bramborové těsto

Velmi účinné je i bramborové těsto, které si také snadno připravíme doma a poměrně dlouho nám při správném uložení vydrží. Jednu nebo dvě brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme chléb, který jsme namočili a vymačkali v utěrce, směs zahustíme trochou strouhanky a při hnětení do vláčného těsta přidáme i trochu jedlého oleje. Těsto je jemné, nehodí se pro daleké náhozy a po čtvrthodince bychom měli nastražit novou kuličku na háček. Ovšem je pro ryby velice aromatické, lze ho ochutit i trochou medu, případně rozdrcené (nebo lépe rozemleté) psí nebo kočičí granulky.

Jak těsto uchovat čerstvé

Aby nám těsto vydrželo po celý den, postačí ho zabalit do plátěného ubrousku, nebudeme ho namáčet ani vystavovat slunci, uložíme ho do stínu. Mikroténové a zejména igelitové sáčky ani tašky se na přechovávání těsta nehodí, rychle by se zapařilo a to ryby poznají ještě dřív než rybář. Doma můžeme těsto v suché utěrce uložit do spodních přihrádek chladničky, rozdělíme ho raději na několik menších kousků. Vyplatí se nepřipravovat těsta zbytečně mnoho - ačkoli když ho používáme i ke krmení, brzo se naučíme svou spotřebu prakticky přesně odhadnout a potom si v případě potřeby uvaříme nové, čerstvé.

Trochu nezvykle - banánové těsto

V letním a podzimním období se můžete pokusit i o úlovek amura, kapra nebo dalších kaprovitých ryb i pomocí poněkud neobvyklého, ale na přípravu velice jednoduchého těsta, jehož základní složkou je - banán! Banány jsou dnes často levnější než brambory, dál budete potřebovat jen trochu rohlíkové strouhanky a na přidání vlažnou vodu nebo raději mléko. Těsta nedělejte velkou zásobu, vydrží totiž v létě jen do večera, za chladnějších dnů nejvýš do druhého dne. Ovšem ryby ho skutečně milují a jedná se o nepříliš známou nástrahu, se kterou můžete být úspěšní i na hodně prochytávaných revírech.

Postup snad už ani jednodušší být nemůže:

Banán se strouhankou uhněteme do husté kaše, pro zředění potom přidáme trochu mléka nebo vody...a je hotovo! Těsto je možné použít i do feederového krmítka.

Kupovaná těsta a pasty

Těsta, která nabízejí rybářské speciálky jako dokonale připravený polotovar, se mnohdy pyšní takovou záplavou superlativů, že kdyby jen desetina z reklamních sloganů byla pravdivá, už by v našich vodách asi žádné ryby nezbyly. Ale on to zase takový zázrak není, pokud přípravě těsta věnujeme trochu času a péče, vyrobíme si vynikající těsto i sami "na koleně", respektive na sporáku nebo na vařiči. Určitě ale mají kupovaná těsta jednu výhodu, příprava je velmi rychlá (někdy vařením,. jindy dokonce zastudena) a mohou obsahovat i přísady které běžně jen těžko seženeme.

Zajímavé jsou pasty a mazlavá těsta pro zimní rybaření, používaná často při lovu "na dírkách". (Nespleťe si je s takzvanými "obalovacími pastami", které se používají na ochucení bolies a pelet, o těch bude řeč zase jindy). Tyto pasty po vytlačení z tuby (jsou dostupné i v kelímcích, ale tuba je na vytlačování velice praktická) mají velmi tuhou konzistenci a lze je na háček napíchnout podobně jako červa. Mívají často výraznou masovou příchuť a proto jsou oblíbené na lov duháků, sivenů i dalších ryb.

Všeobecně pro všechna těsta platí, že jakmile se ale jakékoli těsto začne kazit, zkysne nebo plesniví, rychle se ho zbavíme, v žádném případě na něj dál nechytáme ani ho neházíme do vody!

Připojené obrázky

Zděněk Řeřucha Šéfredaktor Zachytame.cz

Sdílet tento článek

Inzerovat zde

Komentáře Není těsto jako těsto

Zatím nebyl vložen žádný komentář. Buďte první!

Vložit první komentář