Inzerovat zde
Inzerovat zde
Inzerovat zde

Nástrahy a návnady na feeder - 3. část

08. 07. 2020
Závěrečné povídání o nástrahách a návnadách pro lov na feeder bude trochu různorodé, aby se celá věc neprotáhla na kdovíkolik dalších dílů. Takže začnu, jak jsem slíbil v minulém dílu, luštěninami.

Inzerovat zde

Závěrečné povídání o nástrahách a návnadách pro lov na feeder bude trochu různorodé, aby se celá věc neprotáhla na kdovíkolik dalších dílů. Takže začnu, jak jsem slíbil v minulém dílu, luštěninami. Do této kategorie patří mezi rybáři i rybami velmi oblíbený hrách, dále fazole, čočka, cizrna a sója. Luštěniny vykazují vysoký obsah bílkovin, dále jsou v nich zastoupeny sacharidy a různé vitamínové složky. Pro nás je zajímavé, že jsou poměrně výrazně aromatické a pokud je použijeme pro dlouhodobé zakrmování, ryby se je naučí s oblibou vyhledávat. Fungují ale dobře i v krmítku pro okamžité přilákání především kaprovitých ryb.

Hrách

Před chytáním hrách vždy tepelně upravujeme, tedy vaříme. Postup je poměrně jednoduchý, hrách v hrnci zalijeme vodou a vaříme do té doby, než změkne. Nedovařený hrách by rybám moc nechutnal, ale nesmíme ho ani rozvařit, potom už by šel použít jedině jako přísada do krmné směsi.
Zrnka hrachu napichujeme na tenčí háček střední velikosti, pokud je hrách správně uvařený, drží poměrně dobře. Chceme-li navíc dosáhnout toho, aby se hrách vznášel nade dnem (především tam, kde je dno pokryto bahnem nebo tlejícím listím či zbytky rostlin), můžeme mezi zrnka hrachu napíchnout kuličku polystyrénu nebo kousek pěny.
Hrách je výbornou nástrahou na větší kaprovité ryby, mnohem lepších výsledků s ním však určitě dosáhneme poté, co alespoň den dopředu lovné místo prokrmíme, aby se ryby naučily kuličky hrachu vyhledávat. Můžeme použít i nastražení mimo háček (tedy jako při lovu s boilies), hrách nijak neochucujeme, při zakrmování ho můžeme lehce pomačkat, aby byl více aromatický. Kombinace s hnojáčkem nebo kouskem žížaly je také velmi účinná. Použít lze i hrášek z konzervy, ten už je předvařený a odpadá tedy veškerá příprava, hodí se na zakrmení i pro samotný lov. Do krmítka dáváme směs rozmačkaného hrachu s běžnou krmnou směsí, případně ho postačí i smíchat s namočeným pečivem a strouhankou. Funguje dobře od jara přes léto až do nástupu výraznějšího podzimního ochlazení.

Cizrna

Tato luštěnina patří mezi bobovité rostliny a u nás je rybáři možná zbytečně opomíjena. Oproti ostatním luštěninám má tu nespornou výhodu, že ji lze velmi snadno podle potřeby ochutit nebo obarvit, ačkoli i bez úprav je pro ryby velice přitažlivá a rychle se ji naučí konzumovat. Pro lov kaprů je to jedna z nástrah, které rybáři ve světě často preferují.
Jak cizrnu připravit pro chytání? Nic složitého to není, postačí ji den předem namočit do vody a potom uvařit. Dobu vaření nelze přesně definovat, protože záleží na stupni vysušení cizrny, která se může výrazně lišit. To znamená, že stupeň uvaření je třeba průběžně zkoušet, nejlépe tak, že zrnko stisknete mezi prsty a když bude možné ho poměrně snadno rozmáčknout, je už cizrna akorát.
Protože se jedná u nás o poměrně málo používanou nástrahu, pokud budete cizrnou zakrmovat a ryby na ni "naučíte", budete mít záběry i v době, kdy ostatní rybáři budou jen sedět nad svými pruty a dumat o tom, zda ve vodě vůbec nějaké ryby jsou. Kromě kaprů cizrnu rád vezme i tloušť, amur nebo cejn, chutná však i dalším druhům ryb. Vyzkoušejte, vyplatí se to!

Fazole

Ani s chytáním na fazole se na tuzemských revírech moc často nesetkáme, fazole se ale často používají jako přísada do zakrmovacích směsí. Je třeba před použitím fazole na delší dobu (15 nebo raději 20 hodin) namočit do vody, potom doměkka uvařit (což trvá přibližně půlhodinku), následně rozmačkané poslouží jako aromatická přísada do krmení. I když na háčku máme třeba kuličku hrachu nebo kukuřici, ryby aroma fazolí spolehlivě přiláká.

Sója a čočka

Z luštěnin je pro rybáře zajímavá i sója, ovšem výhradně v extrudované podobě jako voňavá přísada do krmení, pokud ji smícháme se šrotem, hlínou nebo namočeným pečivem. Z krmítka se snadno uvolňuje a vytváří jemný krmný mrak, šířící se dobře v proudu i ve stojaté vodě. Sója má poměrně vysokou energetickou hodnotu a značný obsah cukru. To samé platí i o použití čočky, kterou uvaříme doměkka a rozmačkanou nebo rozmixovanou přidáváme do krmných směsí.

Kukuřice

A když jsme vyčerpali téma luštěnin, tak se podívejme na další oblíbenou nástrahu, kterou je právě kukuřice. Který pravověrný kaprař ji nevyzkoušel? A to je správné, protože se jedná o skvělou, občas přímo nenahraditelnou nástrahu. Ovšem její použití není omezeno jen na lov kaprů, kukuřici milují prakticky všechny kaprovité ryby, především líni, cejni, tloušti a plotice. Je dostupná jako syrová, mražená, sterilovaná nebo už uvařená a ochucená dipem.
Pro menší rybky nastražíme jedno zrnko, pro ty větší klidně i tři nebo čtyři větší zrnka, nejlépe na krátkém přívěsu (podobně jako boilies). Kukuřici lze také (rozmačkanou nebo rozmixovanou) použít jako lákavou složku do krmné směsi. Výhodou je i barva kukuřičných zrnek, protože pokud se je ryby naučí vyhledávat, světlá zrníčka jsou snadno rozeznatelná na dně a tudíž pro ryby prakticky nepřehlédnutelná.
Pokud seženeme čerstvou kukuřici, musíme ji samozřejmě nejprve uvařit. To znamená, že ji nejprve na delší dobu (ideálně na dva až tři dny) namočíme do vody a potom ji přibližně 3 hodiny povaříme. Že už bude kukuřice uvařená, to zjistíme podle toho, že některá zrnka začnou praskat. Potom vodu slijeme a klasy necháme vychladnout. Je třeba počítat s tím, že kukuřice při vaření značně zvětší svůj objem, takže vezmeme raději větší hrnec. Protože klas kukuřice absorbuje vodu, v průběhu vaření ji bude třeba dolévat, aby se kukuřice nepřipálila v prázdném hrnci. Že to bude trochu cítit, s tím je také nutno počítat, ne každý má vůni vařené kukuřice v oblibě.
Kukuřici můžeme nastražit běžným způsobem napíchnutím na špičku háčku - použijeme-li více zrnek, navlékneme je jako korále a špičku necháme trochu vyčnívat pro spolehlivý zásek. Výborná je i montáž na vlasový přívěs, kdy použijeme dvě nebo tři zrnka, pro lov menších ryb postačí jedno - záleží i na velikosti zrnek.
Zajímavou variantou je lov na praženou kukuřici neboli takzvaný "popcorn", nafouklá zrnka jsou lehčí než voda a nezapadnou do bahna, navíc jsou výrazně světle zbarvená.

Kukuřice s chilli - Bonduelle Gold

Tuhle nástrahu můžete zakoupit v prodejnách potravin a v plechovce se skrývá ostře kořeněná kukuřice, na níž si pochutnávají labužníci, kteří mají rádi pálivé chutě. K nim překvapivě patří i velcí kapři, pro které má zvláštní, přímo magickou přitažlivost. Kdo tuhle kukuřici ochutnal (třeba v jídle na mexický způsob), možná se podiví, že něco tak pikantního právě českým kaprům chutná, ale je to tak. Samozřejmě je třeba ryby na tuhle trochu nezvyklou chuť naučit, takže krmení je nutno brát jako samozřejmost - ale výsledek vás možná hodně překvapí! Nastražení provádím stejně jako u běžné kukuřice, oba druhy lze pochopitelně kombinovat nebo použít "ochucení" bílým červíkem, kouskem žížaly nebo hnojáčkem, nebojte se experimentovat.

Lančmít

Další z ne tak často a běžně používaných (a přitom velice účinných nástrah) je i mleté kořeněné maso v konzervě, označované nejčastěji jako lančmít nebo Luncheon Meat. Jedná se o konzervované namleté vepřové, případně i hovězí nebo drůbeží maso či směs více různých druhů masa s konzistencí tužší paštiky a velmi specifickou vůní, danou kořeněním i postupem přípravy. Je to překvapivě účinná nástraha, velmi vhodná pro použití při lovu s feederovou sestavou. Navíc je lančmít velmi snadno dostupný, levný a pokud jsme si k vodě nevzali svačinu, můžeme část odložit na chytání a zbytkem zahnat hlad. U nás se jako nástraha používá poměrně zřídka, ale v některých severských zemích a v Anglii je lov na lančmít velmi oblíbený, používá se především v chladném období, kdy svou vůní přivábí ryby i ve studené vodě.
Které ryby projeví největší zájem o tuhle pochoutku? Určitě věčně zvědaví a hladoví tloušti, lančmítem ale nepohrdne ani kapr, parma, karas, menší kostička nebo vykrojená kulička zláká i cejna, výjimkou ale nejsou ani záběry dalších druhů ryb.
Pro nastražení se nejlépe hodí nakrájené kostičky nebo kuličky, které můžeme snadno zhotovit pomocí vykrajovátka, které koupíme v rybářském krámě nebo v kuchyňských potřebách. Volíme vykrajovátko na kuličky v potřebné velikosti, využít ho můžeme později i pro zhotovení kuliček ze sýra, který je také skvělou nástrahou například na parmy. Kromě nastražení na špičku háčku můžeme kostku nebo kuličku lančmítu nastražit i mimo háček, jak se to dělá s boilies. Ovšem odhozy nesmějí být příliš razantní, aby nástraha neodpadla. U vody je dobré mít lančmít uložený v chladicí tašce, je potom mnohem pevnější. V proudnější vodě samozřejmě na háčku nevydrží příliš dlouho, ale drobné odplavované částečky jsou výborným lákadlem na ryby. Lančmít můžeme i rozmačkat a smíchat s běžnou krmnou směsí, silně zvýší její přitažlivost. Kořeněná příchuť kaprovitým rybám nijak nevadí.

Sýr

Většina rybářů ví, že nejrůznější sýry mají v oblibě zejména parmy a tloušti, je to ale nástraha, kterou rády vezmou i další ryby, především kapři a cejni, plotice i perlíni. Tvrdý sýr velmi dobře drží na háčku a můžeme s ním daleko nahodit i lovit v silném proudu, měkčí druhy jsou zase více aromatické a na stojaté nebo poklidně plynoucí vodě ryby zdaleka přivábí. Sýr je přitažlivý i v chladné zimní vodě a lze ho kombinovat s dalšími nástrahami.
K nastražení lze použít kostičky nebo kuličky, vykrojené z tvrdého sýra, případně z měkčího uhníst kuličku nebo ho smíchat s rohlíkovou střídkou a vytvořit lákavé sýrové těstíčko. Sýrem lze i jiné nástrahy pomazat a zvýšit tak jejich účinnost. Pokud sýr nebudeme napichovat přímo na háček, můžeme použít montáž na vlas, používanou především při lovu na boilies.

Mrtvá rybka, filety a cáry - s feederem na dravce

Na feeder se dají i cíleně lovit dravci, vhodnou nástrahou je k tomu mrtvá rybka, její část nebo filet či cár z větší rybky. Každopádně se jedná o přírodní živočišnou nástrahu, která si poměrně dlouhou dobu udrží přitažlivou vůni a navíc ani při kontaktu (uchopení do tlamy) nepřipadá dravci podezřelá. Používáme zásadně jen jeden větší jednoháček a zasekáváme pohotově. Tak zabráníme tomu, aby dravec nástrahu pohltil hlouběji, což by mohlo znamenat jeho poškození.
S feederem máme šanci ulovit především candáta, úhoře nebo mníka, z dalších dravých ryb je to okoun, někdy dokonce opatrný bolen a často se splete i velký tloušť, kterému chutná snad všechno. Vyrazit cíleně na sumce nebo na velkou štiku s feederem ale není rozumný nápad, pro takové situace volme jinou techniku.
Použijeme samozřejmě důkladnější náčiní (pruty kategorie MEDIUM nebo HEAVY) a vlasec 0,18 až 0,25 mm podle toho, jaké ryby se na zvoleném místě vyskytují.
Do krmítka vtlačíme snadno rozpustnou krmnou směs, která nám pomůže do lovného místa přilákat drobné rybky, čímž následně vzbudíme pozornost dravce. Pokud cílíme na úhoře nebo mníka, můžeme do krmné směsi přidat žížaly nebo ještě lépe trochu rybích vnitřností, slizu či drobných šupin. Tyhle ryby mají totiž až neuvěřitelně vyvinutý čich a nástrahu ucítí až z velké dálky.

Připojené obrázky

Rybostroj Zděněk Řeřucha Šéfredaktor Zachytame.cz

Sdílet tento článek

Inzerovat zde

Komentáře Nástrahy a návnady na feeder - 3. část

  • Jakub Španinger před 3 měsíci

    Prosím více článků o muškarině. Děkuji

Vložit nový komentář