Námořnické mušle
05. 02. 2020
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a pokrájenou cibuli zesklovatíme. Přidáme mušle, petrželku nasekanou nebo v celku, víno, tymián, bobkový list, pepř a zakryjeme pokličkou.
Suroviny
4 porce / 20 min
3 l slávek - 1 velká cibule - svazek petrželky - 30 g másla - 200 ml bílého vína - větvička tymiánu - 1 bobkový list - pepř
Recept
Důležité je mušle správně přebrat a očistit. Otevřené mušle vyhodíme!
Ostatní propláchneme ve studené vodě s přídavkem mořské sole. Nožem očistíme lasturu, odtrhneme vlákna a propláchneme pod tekoucí vodou.
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a pokrájenou cibuli zesklovatíme. Přidáme mušle, petrželku nasekanou nebo v celku, víno, tymián, bobkový list, pepř a zakryjeme pokličkou. Povaříme přibližně 6 minut. Mezitím 2-3 x potřeseme hrncem. Jsou li mušle otevřené, zbytečně dobu vaření neprodlužujeme, jinak zgumovatí. Mušle, které zůstanou zavřené vyhodíme!
Na stůl servírujeme přímo v hrnci nebo mušle přendáme do mísy a zalijeme vývarem, bylinky odstraníme.
Tak jako každý pokrm i recept na tyto mušle má mnoho variant. Těžko říct, která je ta správná. Někdo přidá stroužek česneku, jiný zase velkou lžíci kysané smetany. Tak jako my. K mušlím podávejte čerstvé pečivo, může být i se soleným máslem. A důležité je nezapomenout na sklenku bílého vína, nejlépe takového, jaké jste použili do vaření.
Servírujte do hlubokých talířů, vedle připravte misku na prázdné lastury. První masíčko vyberte vidličkou a prázdnou lasturu pak používejte jako pinzetu.
Komentáře Námořnické mušle