Inzerovat zde
Inzerovat zde
Inzerovat zde

Krab

V amerických a evropských pobřežních vodách žije mnoho těchto korýšů. Jejich obchodní názvy bývají často známější, než názvy zoologické.

Inzerovat zde

V amerických a evropských pobřežních vodách žije mnoho těchto korýšů. Jejich obchodní názvy bývají často známější, než názvy zoologické. Atlantské pobřeží vyhledává Jonahův, sklaní a kamenný krab, zatímco královský krab je proslulý na tichomořském pobřeží, zvláště u Aljašky. K oblíbeným evropským druhům patří modrý krab, zelený neboli atlantský, pavoukovitý krab a krab německý. Zvláštní velikosti a váhy, až 3 kg, dosahují krabi, kteří se loví v Rusku, a to v Ochotském moři u západních a jižních břehů Kamčatky, dále pak na pobřeží Japonska.

Krabi během dospívání několikrát odkládají těsný krunýř a v některých oblastech je od poloviny jara do poloviny podzimu po čerstvých mladých, tzv. měkkých krunýřích, to znamená po krabech, kteří právě opustili svůj starý krunýř a jejichž pokožka ještě nezatvrdla vyloučeným uhličitanem vápenatým. V tuto dobu jsou sice krabi menší, ale chutnější a měkčí. Krabi se prodávají také v konzervách a mražení.

Modrý krab

Modrý krab pochází z východního pobřeží Ameriky, kde je velmi populární, žije však i v severní a jižní části Atlantského a ve východním Středomoří. Je k dostání po celý rok, v létě je v prodeji s měkkým krunýřem. Modří krabi se prodávají živí, vaření s krunýřem nebo bez něj, čerství, mražení a také konzervovaní. Připravují se pečení, dušení nebo vaření.

Pavoukovitý krab

Tento krab žije v jižní oblasti Atlantského oceánu a ve Středozemním moři, je dostání po celý rok. Prodává se jak živý, tak i vařený. Připravuje se pečením, dušením nebo vařením, vařený je jasně červený.

Krab německý

Žije ve Středozemním moři a v Atlantském oceánu. Tito velcí korýši mají silná klepeta (samci větší než samice), která podobně jako u jiných krabů obsahují výtečné bílé maso. Tělo v krunýři obsahuje maso tmavé. Tito krabi se také prodávají živí, s krunýřem nebo i bez něj, vaření, čerství či konzervovaní. Někdy se na trhu objevují přímo pokrmy z krabího masa. Krab německý je k dostání po celý rok, peče se, dusí a vaří.

Queenslandský písečný krab

Živý krab má na sobě modré skvrny, samozřejmě, po uvaření zčervená. Jeho maso z těla je velmi chutné, ještě lepší je však jeho maso z nohou a klepet.

Krab mangrovový

Tento, až do černa zbarvený, krab žije v mangrovových a  kalných vodách a může vážit až 2 kg. nejlepší maso je z klepet, jeho maso z těla je trochu hrubší.

Žabí krab

Vyskytuje se u severovýchodního pobřeží Austrálie. Dorůstá do délky 20 cm a má jemné, sladké, bílé maso.

Kamčatský (masitý) krab

Žije v hlubinách moře a má tvar trojhranně zakulacený, poměrně tlusté nohy a hnědočervený krunýř s pichlavými ostny.

Kuchyňské zpracování krabů

Krabi se na palubě plující konzervárny ihned po výlovu v mořské vodě vaří a konzervují do bílých plechovek obsahu 1/2 kg, 1/4 kg, 1/8 kg. Na trhu se prodávají pod označením „chatka“. Maso těchto krabů čerstvě vařených i konzervovaných je výborné jakosti a je velmi podobné masu humřímu, má však proti němu trochu hrubší vláknitost a sladší chuť. Konzervované maso z krabů se nemusí dále předběžně upravovat a používá se ho i s vlastní šťávou k přípravě rozmanitých pokrmů tak jako masa z čerstvých krabů.

Živí krabi se dopravují do vnitrozemí jen ojediněle a pouze menší druhy, tak jako humři.

Krabi před vařením kartáčem dobře ve studené vodě očistíme, živé vložíme do vařící slané nebo okořeněné vody a 15-20 minut povaříme. Doba vaření závisí na velikosti krabů. Z uvařených krabů vyjmeme maso z noh a klepet, popřípadě i z kloubů a z krunýře, a podáváme je teplé s různými přílohami anebo ho používáme k přípravě teplých a studených pokrmů s různými přísadami jako masa z ostatních druhů korýšů.

Používáme-li konzervovaného krabího masa k přípravě teplých pokrmů, nesmíme je dlouho zahřívat, neboť by ztuhlo.

Připojené obrázky

Rybostroj Zděněk Řeřucha Šéfredaktor Zachytame.cz

Sdílet tento článek

Inzerovat zde

Komentáře Krab

Zatím nebyl vložen žádný komentář. Buďte první!

Vložit první komentář