Inzerovat zde
Inzerovat zde

Kalamár

Vyskytuje se v teplejších vodách. Má torpédovité tělo a trojúhelníkovými ploutvemi v ocasní části. Na hlavě je 10 chapadel obklopených zobákem.

Inzerovat zde

Kalamáry patří k hlavonožcům.

Mají protáhlé štíhlé tělo s dvěma ploutvemi na konci těla. Mají deset chapadel. Nejčastěji se konzumují právě chapadla kalamárů stočená do kroužků. Měkčí a tedy chutnější jsou kalamáry menší.

Kuchařská úprava kalamárů

Kalamáry mají bílé, tuhé, nasládlé maso. Jejich úprava je stejná, jako u olihní. Nejprve odřízneme hlavy. Pak odkrojíme jednotlivá chapadla a uchováme je k dalšímu použití. U chapadel ještě odstraníme měkkou kost. Dále vypreparujeme průhlednou širokou kost, která má funkci páteře a váček s barvivem. Nakonec sloupneme tenkou kůži, kalamáry omyjeme a necháme důkladně okapat.

Maso kalamárů můžeme krátce smažit, vařit nebo grilovat. Svědčí jim dochucení olivovým olejem a česnekem, skvěle chutnají spolu s rajčaty a paprikami. Nejčastěji se podávají smažené, ochucené pouze solí a citrónem. Kalamáry se prodávají i konzervované, ať už samotné nebo v různých šťávách a omáčkách, ale je lepší upřednostnit kalamáry čerstvé nebo mražené.

Jaký je rozdíl mezi olihní a kalamári?

Z gastronomického hlediska žádný, oba tito hlavonožsci se připravují stejně a v literatuře se často zaměňují, nebo dokonce považují za stejný druh, což ale není pravda.

Připojené obrázky

Rybostroj Zděněk Řeřucha Šéfredaktor Zachytame.cz

Sdílet tento článek

Inzerovat zde

Komentáře Kalamár

Zatím nebyl vložen žádný komentář. Buďte první!

Vložit první komentář