Jak vyrobit lis na rohlíkové boilies

Hodně z nás celkem často a pěknou řádku let chytá na rohlíkové boilies. Jedná se bezesporu o výbornou nástrahu, která ovšem stejně tak jako všechno ostatní postupem času docela zdražila.

Hodně z náscelkem často a pěknou řádku let chytá na rohlíkové boilies. Jedná se bezesporu o výbornou nástrahu, která ovšem stejně tak jako všechno ostatní postupem času docela zdražila. Přitom na její výrobě nic moc není a navíc, když se pustíte do vlastní výroby, máte možnost ovlivnit příchuť vlastního rohlíkového boilies, vlastně experimentovat.

Již dlouho jsem tedy doma přemýšlel nad tím, jak si sám doma rohlíkové boilies vyrobím. Ze všeho nejdříve jsem ale musel vyrobit samotný lis na rohlíkáče, pokusil jsem se ho vyrobit a světe div se, ono to opravdu fungovalo a tak právě píšu tento návod.

Co budeme potřebovat k výrobě lisu

Seženeme si dvě prkénka, která budou nejlépe z bukového dřeva. Rozměry 300x150x16 milimetrů, dále budeme potřebovat celkem 4 vratové šrouby 8x60 milimetrů a 4 křídlové matky, které mají závit 8 milimetrů.

Výroba lisu na rohlíkové boilies

Po tom, co si vše obstaráme, se můžeme pustit do samotné výroby lisu. Tak tedy nachystaná prkénka položíme na sebe a následně je stáhneme svěrkou. V rozích si pomocí tužky nakreslíme body, ve kterých budeme vrtat, měly by být přibližně 35 milimetrů od vrchní a zároveň boční hrany prkénka. Když máme body přesně narýsovány, můžeme se pustit do vrtání. Použijeme 8 milimetrový vrták, kterým vyvrtáme díry, následně do těchto děr vložíme vratové šrouby, které mají již výše popisovaný rozměr 8x60 milimetrů. Tyto šrouby jsou zároveň vybaveny čtvercovým dříkem, který se nachází pod hlavičkou šroubu a tak tento dřík několika klepnutími narazíme do vyvrtaných děr. Následně na tyto šrouby budeme šroubovat křídlové matky. Potom co křídlové matky našroubujeme tak máme hotovo.

Teď ještě něco málo o výrobě boilie z housky

Ze všeho nejdříve si obstaráme nejlépe čerstvou housku, kterou rozkrojíme na polovinu, z nichž jednu polovinu namažeme nadrceným lososem. Jakmile máme namazáno, tak opět přiložíme obě půlky k sobě. Vezmeme mikrotenový sáček a vložíme do něj housku, následně tento sáček společně s houskou vložíme do mikrovlnky a budeme asi minutu naplno ohřívat. Po minutě sáček společně s houskou vyděláme a housku vložíme do našeho vlastně vyrobeného lisu, který následně stáhneme díky křídlovým matkám, tak aby naše houska měla šířku maximálně centimetr. Takto slisovanou housku necháme lisovat přibližně pět hodin a poté povolíme křídlové matky, housku vyděláme a nakrájíme na kostičky, podle vlastní představivosti. Je taktéž možné využít kleště přímo určené k vykrajování rohlíkového boilies. Tímto jsou vlastně rohlíkové kuličky hotovy.

S jejich příchutěmi si pochopitelně můžete hrát. V návodu výše popsaném jsme použili lososovou příchuť, lze ovšem použít i různé sýry, eidam, či uzený sýr, různé jahodové pasty, které lze rozmazat, zkrátka fantazii se meze nekladou a záleží pouze na vaší vynalézavosti. Já osobně nejraději chytám na housku, kterou jsem namazal lososem či sýrem. Můj kamarád velmi rád používá rozmazané jahody, které mu dobře fungují na amury.

Jinak naše výrobky (lisované housky, následně nakrájené) dobře drží na háčku nebo pod háčkem. Je potřeba ovšem dávat pozor na to, že jejich trvanlivost není nějak extra dlouhá. Přece jen se jedná o pečivo. Proto zhruba po dvou dnech budete muset připravit novou várku nebo postupovat jinak, nevmazávat náplň ještě před lisováním, nýbrž po něm, a nakrájené a nalisované housky následně dipovat něčím co prodlouží trvanlivost našeho výrobku.

Věřím, že vás tento návodový článek inspiruje a přeji vám spoustu nádherných úlovků na vlastně vyrobené rohlíkové boilies.

Připojené obrázky

Zděněk Řeřucha Šéfredaktor Zachytame.cz

Sdílet tento článek

Inzerovat zde

Komentáře Jak vyrobit lis na rohlíkové boilies

Zatím nebyl vložen žádný komentář. Buďte první!

Vložit první komentář