Inzerovat zde
Inzerovat zde
Inzerovat zde

Jak vyrobit boilies?

V několika následujících článcích v této rubrice budete mít možnost vidět jednotlivé receptury pro výrobu boilies. Jak se ovšem správně boilies vyrábí, to už v těchto článcích nezmiňuji a proto je zde tento úvodní článek, který by vám měl napovědět, jakým způsobem tedy správně boilies podomácku vyrobit.

Inzerovat zde

V několika následujících článcích v této rubrice budete mít možnost vidět jednotlivé receptury pro výrobu boilies. Jak se ovšem správně boilies vyrábí, to už v těchto článcích nezmiňuji a proto je zde tento úvodní článek, který by vám měl napovědět, jakým způsobem tedy správně boilies podomácku vyrobit.

Postup pro výrobu boilies

  1. Ze všeho nejdříve rozklepeme do připravené misky vejce v požadovaném počtu. Většinou se můžete řídit tím, že by to mělo vycházet v poměru 6 vajec na půl kilogramu anebo 12 vajec na jeden celý kilogram směsi na boilies. V dnešní době jsou tyto informace většinou napsány na obalech směsí, tedy pokud si takovou směs budete kupovat.
  2. Druhým bodem je do misky, ve které už se nám koupou vajíčka přidat požadované tekuté přísady, které jsou většinou uvedeny v jednotlivých recepturách. Ve své podstatě se může jednat o oleje, aminokomplexy, příchutě a podobně.  Jakmile tedy máme tekuté přísady přidány, tak vše promícháme a na chvíli odložíme.
  3. Dále si vezmeme další misku, ve které budou probíhat přípravy sypké směsi. Součástí směsi jsou různé druhy mouček, různá sladidla a v poslední řadě také různé druhy partiklů. Tyto směsi potom rovněž přidáme v množství dle receptu a na závěr promícháme.
  4. Již připravenou směs, kterou jsem popisoval výše, v bodu tři začneme postupně přesypávat do misky, ve které jsou vejce. Nyní začínáme pomalu, ale jistě vytvářet těsto.  Nasypeme tam vše a těsto řádně propracujeme.  Výsledkem by měla být hmota podobná například bramborovému těstu, které slouží ke zhotovení bramborových knedlíků.  Potom co jsme tuto hmotu dokázali zrealizovat, nám zbývá ji vložit do igelitu, který potom vložíme do lednice a necháme ho tam odležet na půl až třičtvrtěhodinku. 
  5. Abychom samozřejmě neztráceli čas a zbytečně například u televize nečekali na zmiňovanou půl až třičtvrtěhodinku, tak budeme samozřejmě něco dělat. Vyndáme si hrnec, do kterého umístíme vodu a přivedeme ji k varu. Potom jakmile už můžeme, tak vyděláme těsto, které ještě jednou prohmatáme a důkladně promícháme. Následuje nakrájení těsta na proužky, z kterých budeme později realizovat válečky.  Tloušťka válečku by se měla odvíjet od toho, jak veliké budeme chtít ve výsledku boilies.  V praxi to tedy znamená, že pokud budeme chtít realizovat dvaceti milimetrové koule, potom bude muset být průměr našeho válečku dvacet milimetrů.  Potom nám zbývá z válečku krájet po centimetru jednotlivé kousky a z nich válet boilies. Mnohem snazší je ovšem využít rollball na boilies. Pokud totiž máme rollball, tak se nemusíme absolutně trápit s nějakým krájením jednotlivých kousků po centimetru, nýbrž vložíme válečky do rollballu, párkrát zaválíme a máme hotovo.  Je dobré si také své ruce namazat trochou rostlinného oleje, docílíte tak toho, že se vám vytvořená směs nebude tolik lepit na ruce a zkrátka se vám bude mnohem lépe pracovat. 
  6. Jak máme uváleny nebo urollovány koule, potom nám už musí vřít voda v našem hrnci. Voda by měla neustále bublat.  Pokud tento faktor máme splněný, pak nám zbývá jednoduše koule do vařící vody průběžně házet. Nevysypejte je tam všechny naráz, ale dělejte to po várkách. Jakmile vytvořené koule vhodíme do hrnce, tak nám klesnou ke dnu, po nějakých třech minutkách ovšem vyplavou na povrch a to je známka toho, že je musíme ihned vydělat z vody. Takto postupujeme pořád dokola, vložíme koule do vařící vody, poté počkáme, jakmile vyplavou nahoru a vyděláme je. Mezi tím neustále udržujeme vodu v hrnci ve varu. Já osobně využívám toho, že koule vložím nejprve do síta, potom do vařící vody a jakmile jsou koule hotovy, tak jen síto jednoduše vydělám a vložím si koule do misky.  Výrazně si to tak usnadňuji. 
  7. Potom co jsme boilies uvařili, ho také musíme řádně usušit. Nemyslete si, že to nejdůležitější máte za sebou. I tomuto kroku je potřeba věnovat dostatečnou pozornost.  Boilies bychom měli nejlépe sušit v nějaké přepravce, případně na nějakém hadru.  Předtím než boilies vložíte na vaše sušící zařízení, mohli byste ho opatrně a jemně osušit utěrkou. Celkově bychom měli bolies sušit asi tak dvacet čtyři hodin a v průběhu sušení ho také párkrát prohrábnout a otočit, tak aby sušení probíhalo rovnoměrně.  Je nutné pamatovat na to, abychom boilies nesušili až příliš dlouho a nedošlo k jeho popraskání. 
  8. V případě, že máme například vyrobené větší množství boilies nebo ho chceme zkrátka nějak uskladnit a využít později, tak náš výrobek doporučuji umístit do mrazáku. Tím, že boilies zmrazíme, tak mu nijak neublížíme a ani náš výrobek nijak neztratí na kvalitě. Pak jen, pokud se chystáme k vodě, boilies z mrazáku vyděláme a můžeme vyrazit.  Zároveň je dobré přemýšlet nad tím, kolik boilies na určité vycházce použijeme. Není dobré boilies rozmrazovat a poté zase zmrazovat.  Proto si to před vycházkou nějak napočítejte a zapřemýšlejte nad tím.

To by bylo vše, nyní nám zbývá jen uklidit ten svinčík a vyzkoušet naše vyrobené koule u vody.

Připojené obrázky

Připojená videa

Rybostroj Zděněk Řeřucha Šéfredaktor Zachytame.cz

Sdílet tento článek

Inzerovat zde

Komentáře Jak vyrobit boilies?

Zatím nebyl vložen žádný komentář. Buďte první!

Vložit první komentář