Inzerovat zde
Inzerovat zde
Inzerovat zde

Jak ulovit a připravit kraba

01. 10. 2019
Pro všechny příznivce rybolovu v Norsku tu máme článek o lovení i přípravě krabů. Tato delikatesa vám rozhodně při návštěvě Norska nesmí uniknout.

Inzerovat zde

Pro rybáře lovící v Norsku může být od každodenního lovu ryb příjemnou změnou lov krabů. Nejčastějším loveným druhem je krab německý (Cancer pagurus), který se vyskytuje v celém Severním moři. Jeho tělo má barvu různých odstínů hnědě, konce klepet jsou černě zakončené. Může vážit až 6 kg. V období od října do února je sezóna lovu krabů, protože v tomto období mají nejlepší chuťové vlastnosti masa. Během sezóny se loví pouze samci a ulovené samice se vracejí zpět do moře. Inkubace oplozených vajíček probíhá v záklopce samiček a trvá přibližně 20 dní. Z vajíček se líhne larva zoea, která volně plave. Zoea prochází během 15 dní čtyřmi až sedmi svleky (instary) a plynně přechází do dalšího stádia, které se jmenuje megalopa. Toto stádium trvá 5 - 7 dní a po svleku malý krab usedá na dno a dále žije bentickým způsobem života (žije na dně). I když je to převážně noční živočich, dá se ulovit i přes den. Je převážně mrchožrout, ale živí se také jinými měkkýši a ostnokožci. Během rybářské sezónu si rádi pochutnávají na vyvezených zbytcích po filetování. Pohlaví lze u kraba velmi dobře rozpoznat díky znatelným rozdílům ve spodní části krunýře. Samičky mají širší břišní záklopku, která je navíc hustě obrvená. Na druhou stranu samečci ji mají protáhlou, úzkou a neobrvenou. Tato záklopka jde pouhým prstem odklopit. Krabí klepeta mají obrovskou sílu ve stisku, ale rozevírací svaly jsou hodně slabě vyvinuté, proto je možné velkým krabům zavřená klepeta zafixovat jenom pomocí gumičky.

Kraby se loví výhradně do klecí nebo různých typů vrší, ale dají se nachytat i na prut. Stačí na trojháček napíchnout kousek ořezů z filetování a pustit sestavu z mola na dno. Obvykle do deseti minut přijde drobné pocukávání a pak už stačí kraba pomalu přitáhnout k hladině a následně vytáhnout na molo. Krab se masa drží zuby nehty a pustí se až při rázném škubnutí, které přijde bohudík až je nad bednou. Chce to trochu cviku, ale každý se to dozajista naučí. Norské děti je chytají v přístavech na krevety s provázkem a kolíčkem na prádlo. Při lovu do klecí se používají zbytky z filetování (skelety a hlavy). Mně se nejvíce osvědčila rybí hlava, kterou nastražuji do klece na pevný drát, který je poctivě spojený s vrchní částí klece. Tím že hlava je přesně uprostřed klece, musí krab za potravou dovnitř, protože z vnější strany klece na hlavu či jinou potravu nedosáhne. Klece umisťuji v blízkosti filetárny do hloubky přibližně 5 - 15 metrů. Klec kontroluji několikrát denně. Za jeden den se dá bez problémů nalovit i 15 krabů z jedné klece. Pokud člověk nemá času nazbyt, je ideální večer rozmístnit klece a po rozednění je posbírat.

Krom jeho chutného masa je kulinářským zážitkem i konzumace "krabího kaviáru", který nám poskytují pouze samičky.

Příprava krabího masa je velmi jednoduchá. Nalovené kraby je před vařením nutné očistit od nečistot kartáčem. Živý krab se vaří ve vroucí osolené vodě přibližně 15 minut. Na dochucení se do vody přidává citron, ocet nebo kopr, ale fantazii se meze nekladou. Obrané krabí maso se pak může použít do salátů nebo se konzumuje přímo. Rozbíjení klepet vyžaduje určitou praxi, aby se klepítko rozlousklo jak kokos a maso se pak vybralo malou lžičkou nebo vidličkou. V každém případě doporučuji labužníkům samičky uvařit zpravidla celé a ze samečků uvařit pouze klepeta a nožky. Častý dotaz je, jestli krabovi dorůstají klepeta. Stejně jak je tomu u raka, tak i krab je schopný si při svleku obnovit klepeta. Dorostené klepeto je o něco menší než původní, ale s každým dalším svlekem se zvětšuje. Dříve se při sběru raků dělávalo to, že se rakovi odebralo jedno klepeto, protože druhé doroste.

Připojené obrázky

Rybostroj Zděněk Řeřucha Šéfredaktor Zachytame.cz

Sdílet tento článek

Inzerovat zde

Komentáře Jak ulovit a připravit kraba

Zatím nebyl vložen žádný komentář. Buďte první!

Vložit první komentář