Inzerovat zde
Inzerovat zde

Co s úlovkem před preparací?

Možná se několika následujícím větám můžete smát, ale opravdu je tomu tak, že vzhled ryby můžete ovlivnit samotným usmrcením ryby, přechováváním a převozem. Proto se v tomto článku zaměříme na velmi důležité věci, které předchází preparaci.

Inzerovat zde

Možná se několika následujícím větám můžete smát, ale opravdu je tomu tak, že vzhled ryby můžete ovlivnit samotným usmrcením ryby, přechováváním a převozem. Proto se v tomto článku zaměříme na velmi důležité věci, které předchází preparaci. 

Zdolávání ryby a vyproštění háčku

Vím, že na to při zdolávání například trofejní štiky určitě myslet nebudete, každopádně je dobré pamatovat na to, abychom nijak nepoškodili ploutve ryby. Častokrát se stane, že například síťovina z podběráku poškodí rybí ploutve a jejich následná oprava při preparaci je časově i materiálně velmi náročná. Proto je dobré použít k podebírání ryby podběrák, který je vybavený jemnou síťovinou.  U podběráku to ovšem nekončí. Poškodit ploutve ryby můžete i v případě, kdy použijete nevhodný vezírek s velikými oky.

Pokud vlastníte podložku, potom je dobré rybu před odháčkováním umístit právě na ni. Pokud ne, tak na trávu, ale rozhodně se vyhněte kamenům, betonu a podobně. Následná manipulace s rybou musí probíhat opatrně a precizně. Musíme myslet na to, abychom rybu nijak nepoškrábali a nepoškodili její šupiny. Při následném vyprošťování háčku z rybích úst dáváme pozor, abychom nepoškodili tlamu i zuby, kterými jsou vybaveni například Candáti nebo Štiky, či jiné další dravé ryby.  Poškození zubů by vás mohlo později velmi mrzet, jelikož právě zuby u samotné vypreparované trofeje jsou jedním z aspektů, na který se budete nejen vy rádi dívat.

Uchovávání ryby u vody

Nejlepším způsobem jak uchovat rybu u vody je ji vložit do takzvaného EKO saku. Jedná se o vezírek, který disponuje velmi jemnými očky, díky nimž nedojde k tolik nechtěnému roztřepení ploutví.

Příprava ryby na preparaci

Řez vedeme vždy v dostatečné vzdálenosti od skřelových oblouků.  A to z toho důvodu, že je později možné vypreparovat rybí hlavu včetně ploutví a to například i hřbetní ploutve, který je zejména v případě candátů a štik naprosto impozantní a dodá preparátu vytříbený vzhled. Kde řez provádět, můžete přehledně vidět na obrázcích níže.

Připojené obrázky

Rybostroj Zděněk Řeřucha Šéfredaktor Zachytame.cz

Sdílet tento článek

Inzerovat zde

Komentáře Co s úlovkem před preparací?

Zatím nebyl vložen žádný komentář. Buďte první!

Vložit první komentář