Preparace ryb sušením
Pokud nejste fanouškem zdlouhavého a náročného procesu klasického preparování ryb, kdy se například hlava trofejní ryby musí vložit do lihu, potom můžete využít ne tolik využívanou preparační techniku sušení a výrazně si to tak usnadnit.
Pokud nejste fanouškem zdlouhavého a náročného procesu klasického preparování ryb, kdy se například hlava trofejní ryby musí vložit do lihu, potom můžete využít ne tolik využívanou preparační techniku sušení a výrazně si to tak usnadnit. S usnadněním ovšem souvisí i to, že nemůžete očekávat takovou kvalitu svého výrobku a to především po vizuální stránce.
Nic méně spousta rybář, kutilů nerado používá chemikálie a tak je pro ně vlastně jedinou možnou variantou usušení rybí hlavy a následné lakování. Tak jako jsem zmiňoval v článku o klasické preparaci ryb, tak musím zmínit i nyní, že je nejprve potřeba nabrat potřebné zkušenosti. Proto je lepší nejprve začít od menšího kusu, vyzkoušet si to a až potom být připraven na preparaci trofeje.
Ještě před tím než to odstartujeme, si nachystáme ostrý nůž, skalpel, lžičku, podložku ze dřeva, hřebíčky, vlasec a háčky. Začneme tím, že uřízneme hlavu zhruba pět centimetrů za žaberními oblouky a prsní ploutve na rybě ponecháme. Poté hlavu otočíme a začneme odřezávat maso ze zadní části hlavy. Snažíme se neporušit kůži ani nic na rybí hlavě. To co nám nepůjde nožem, vydlabeme lžičkou. Následně malými hřebíčky rybu přibijeme k dřevěné podložce. Dva hřebíky zatlučeme pod prsní ploutve a dva nahoře. Poté otevřeme tlamu ryby do požadovaného tvaru, který se nám bude líbit, a vložíme dřívko dovnitř. Dále do tlamy ryby zapíchneme háčky s vlasci a to kolmo z obou stran a to z toho důvodu, aby se hlava pořádně vypnula a jakoby se postavila. Potom zajistíme hřebíčky.
Poté hlavu můžeme vysušit a to nejlépe na slunci. Abychom odlákaly mouchy, můžeme použít biolit. V létě lze bezproblémově hlavu usušit na slunci již za tři dny, poté je vhodné ji ještě na chvíli nechat sušit ve stínu. Pokud realizujete preparaci v zimě, budete muset hlavu vložit do trouby, kterou nastavíte na teplotu šedesát stupňů celsia. Nechat přes noc, případně ještě jednou opakovat, dokud hlava bude pořádně uschlá a držet tvar. Potom, co už máme hlavu vysušenou, následuje lakování. K tomu používám dvousložkový lak, který později krásně vytvrdne a celkově hlavu zpevní i zhezčí svým leskem.
V poslední řadě zbývá nalakovanou hlavu odejmout z podložky, kterou jsme používali pouze jako pracovní podložku. Následně hlavu za stejné dírky po hřebíčkách, připevníme na již předem připravenou podložku.
Je nutné pamatovat na to, aby byla podložka v ideální velikosti, tedy, aby například nepřesahovala prsní ploutve, zároveň je nutné použít podložku z vysušeného dřeva. Nejvhodnější je například smrk nebo borovice.
Pokud chcete přidat i požerákové kosti, potom je nutné je povařit a následně od nich oddělit maso. Poté kost odmastíme, například pomocí benzínu, následně namočíme zhruba na týden do roztoku (peroxid vodíku) a v poslední řadě už jen měsíc sušíme na slunci. Na podložku je poté můžeme jednoduše přilepit.
Komentáře Preparace ryb sušením